Sambal jawa kegemaran.
Buat banyak2 boleh simpan peti ais.
Resepi asal : IG icookweeat
Diolah oleh : Fatimah Ghazali
Bahan² agak2 je tau.
●cili merah*
●cili padi*
●bawang putih*
●bawang merah*
●belacan*
●garam/gula/kuibbilis
●minyak utk menumis
.
Cara2:
.
Blender bahan bertanda* dan tumis dengan minyak masak ( saya lebihkan minyak supaya sambal masak elok dan tahan lama).
Tumis hingga bahan2 cantik elok ( pecah minyak) baru masukkan garam, gula dan kiub bilis.
Sesuaikan rasa dan boleh tutup api.
Jika byk sgt lebihan minyak tadi boleh cedok buang.
Sejukkan baru masuk botol dan simpan peti ais.
Selamat mencubaπ
ADVERTISEMENTLET'S VISIT & FOLLOW & BUY AT FARISSKBB
HAVE MORE THAN 488 MULTIMEDIA DEVICE
GOT Discount ... LET'S VISIT & FOLLOW
PLEASE VISIT
THANKS
SHOPEE PREFERRED SELLER https://shopee.com.my/farisskbb ,
HAVE STORE AT MENIAGA APPS., TIKTOK SHOP, LAZADA, PGMALL, YOUBELI &OTHERS.

Comments
Post a Comment